Súgó

Mire jó a szűrés?

A szűrők használatával kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú vállalatok válaszaira vagyunk kíváncsiak az elemzés során. Az eredményül kapott táblázatokban csak azoknak a cégeknek a válaszai jelennek meg, amelyek megfelelnek a kiválasztott szűrési feltételeknek, az elemzésbe csak ezek a cégek kerülnek be.

Amennyiben nem jelölünk ki semmilyen szűrőt, az elemzés eredményében minden válaszadó cég megjelenik.

Milyen típusú szűrők használhatóak?

Szűrés a felvétel évére, megyére, létszámkategóriákra, gazdasági ágazatra, a külföldi tulajdonhányad arányára és az exporthányadra végezhető. A felvétel évére szűrve kiválaszthatjuk, hogy melyik év válaszait jelenítjük meg az elemzésben.

A megyékre végzett szűréssel kijelölhető, hogy mely megyékben működő cégek válaszaira vagyunk kíváncsiak, így például szűrhetünk egy vagy több megye cégeire, csak fővárosi vagy csak vidéki cégek válaszaira.

A létszámkategóriák esetében a cégek adatfelvétel idején meglévő statisztikai állományi létszáma alapján létrehozott öt kategóriára szűrhetünk, így megjeleníthetőek a különböző nagyságú cégek válaszai.

A gazdasági ágazat szerint szintén öt kategóriára - mezőgazdaság, ipar, építőipar, kereskedelem, szolgáltatások - szűrhetünk.

A külföldi tulajdonhányad arányára való szűréskor kiválaszthatjuk, hogy a tisztán hazai tulajdonú, a részben külföldi tulajdonú vagy a többségében külföldi tulajdonú cégek válaszaira vagyunk kíváncsiak.

Az exporthányadra vonatkozóan három kategória szerint szűrhetünk: megjeleníthetőek a nem exportáló, a 50 százalék alatti exportforgalmat bonyolító és a nagyrészt exportra termelő cégek válaszai.

Használható egyszerre több szűrő?

Az elemzéshez egyidőben több szűrő is alkalmazható. Ehhez a szűrésnél jelöljünk ki több kategóriát. A szűréshez egyszerre alkalmazhatunk több szempontot is, szűkíthetjük az elemzést például a létszámkategória és megye (pl. 250 fő feletti budapesti cégek), év és gazdasági ágazat (2017-ben megkérdezett építőipari cégek) vagy a szűrőváltozók bármilyen más kombinációja szerint is. Emellett egy szűrőn belül több kategóriát is kiválaszthatunk, megjeleníthetőek például a 2010 után válaszoló cégek, az összes exportáló vállalat, az összes külföldi tulajdonhányaddal rendelkező cég stb. válaszai.

Nem jelenik meg eredmény a szűrésre

Ennek oka az lehet, hogy az adott szűrés mellett a kiválasztott változónak nincsenek értékei.